FORGOT YOUR DETAILS?

Posebno poročilo IPCC ‘Globalno segrevanje 1.5⁰C’

by / Monday, 08 October 2018 / Published in Aktualno: Varovanje okolja

Mednarodni forum za podnebne spremembe (IPCC), znanstveno in medvladno telo pod okriljem Združenih narodov, je danes, v ponedeljek, 8. oktobra 2018 izdal posebno poročilo o globalnem segrevanju in omejevanju segrevanja na svetovni ravni na 1.5⁰C.

Posebno poročilo je bilo v okviru foruma potrjeno v soboto, 6.10., v Incheonu v Južni Koreji. Gre za ključni znanstveni dokument na področju segrevanja ozračja ter izvajanja Pariškega sporazuma in predstavlja podlago za Konferenco o podnebnih spremembah na Poljskem, ki bo potekala v decembru letošnjega leta. Na konferenci bodo države obravnavale Pariški sporazum in prizadevanja za zmanjševanje podnebnih sprememb.  

Dokument vključuje več kot 6000 citatov znanstvenih virov; k dokumentu je prispevalo tisoče strokovnjakov in državnih uslužbencev po celem svetu. Končno besedilo je sestavilo 91 avtorjev in urednikov iz 40 držav.

Močno sporočilo, ki izhaja iz posebnega poročila (z empirično oziroma znanstveno podporo) je, da že sedaj čutimo posledice segrevanja ozračja v višini 1⁰C. Te se kažejo predvsem v več primerih ekstremnega vremena, dvigajoči se gladini morja in zmanjševanju arktičnega ledu.

Poročilo ugotavlja, da je za uspešno doseganje (in ne preseganje) meje 1.5⁰C v tem stoletju potrebna ‘hitra in vseobsežna tranzicija’ v nepremičninskem, energetskem, industrijskem in transportnem sektorju, pa tudi v mestih, pri grajenju in uporabi stavb ter urejanju zemeljskih površin nasploh. Predvsem pa bi svetovna raven izpustov CO₂ morala do leta 2030 pasti za 45% glede na leto 2010,  svet pa bi moral do leta 2050 doseči nične neto izpuste CO₂ – plin, ki bi bil izpuščen v ozračje, bi moral biti v isti količini iz zraka tudi odvzet. Trenutno stanje kaže, da bo temperaturna meja 1.5⁰C dosežena med 2030 in 2052.

Poročilo ugotavlja, da bi bile v primeru dviga povprečne temperature za 2⁰C (ali več) posledice na okolje bistveno bolj akutne. Negativni vplivi na zdravje ljudi bodo večji in izginilo bo še več ekosistemov na Zemlji.

Predstavnica IPCC Debra Roberts, ki je sodelovala pri pripravi poročila, pravi: ”To poročilo daje oblikovalcem politik in tistim, ki politike izvajajo v praksi, podatke, ki jih potrebujejo za sprejemanje odločitev, s katerimi zmanjšujejo vplive podnebnih sprememb, ob upoštevanju lokalnih kontekstov in potreb ljudi. Naslednjih nekaj let je verjetno najbolj pomembnih v zgodovini človeštva.”

Poročilo je dostopno na tej povezavi.

TOP