FORGOT YOUR DETAILS?

Članice ECRE na letni konferenci izražajo zaskrbljenost: dogovor za dogovorom Evropa prelaga svojo odgovornost za begunce

by / Tuesday, 18 October 2016 / Published in Aktualno clovekove-pravice

Berlin, 14. oktober 2016:

Evropski svet za begunce in izgnance (European Council on Refugees and Exiles – ECRE), zveza 90 organizacij iz 38 držav, ki se ukvarjajo z zaščito pravic beguncev po Evropi, izraža globoko zaskrbljenost zaradi vse večjega prenosa pristojnosti za omejevanje in upravljanje migracij na zunanje, sosedske države; to se uveljavlja kot osrednji pristop Evropske unije pri upravljanju migracijskih tokov. Evropska unija prelaga svojo odgovornost zaščite beguncev in preko zagotavljanja finančnih pomoči sosedske države spodbuja, da  migrantom preprečujejo pot do Evrope.

Sklepanje dogovorov z državami, za katere je značilno nezadovoljivo spoštovanje človekovih pravic, ne bo naslovilo temeljnih vzrokov, zaradi katerih ljudje bežijo, hkrati pa pušča begunce v življenjsko nevarnih situacijah, je ECRE izpostavil na letni konferenci v Berlinu, ki se je je udeležila tudi direktorica Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij Katarina Bervar Sternad.

Sporazumi, kot je bil sklenjen med Evropsko unijo in Turčijo, ne morejo predstavljati načrta Evrope za zaščito beguncev. Jasno je, da se dogovor ne uresničuje na najbolj temeljni ravni: spoštovanje človekovih pravic ljudi, ki bežijo pred vojno in preganjanjem. Zaradi eksternalizacijskih politik EU so begunci – in kršitve njihovih človekovih pravic – za evropsko javnost nevidni. ECRE verjame, da je boj proti temu nevarnemu trendu ključnega pomena, in sicer z ohranjanjem človekovih pravic kot ključnega cilja celotnega evropskega zunanjega delovanja.

»Evropska unija je danes globalni diplomatski akter, pa tudi največji donator in pomemben igralec v humanitarnem sektorju. Evropa ima normativno moč, da občutno izboljša položaj beguncev,« pravi Catherine Woollard, generalna sekretarka ECRE. »Veliko več bi lahko storila za zagotavljanje zaščite begunce v izvornih regijah beguncev s spodbujanjem stabilnosti, odpornosti in človekovih pravic. Vendar nikoli kot alternativno pravici do azila v Evropi.«

Predlog slovenskega Zakona o tujcih, ki ga namerava v nujni zakonodajni postopek poslati Ministrstvo za notranje zadeve, kaže, da se je tudi Slovenija v svoji migracijski politiki odločila za prelaganje odgovornosti na sosednje države, torej predvsem Hrvaško. V primeru sprejetja predloga bo kršila niz nacionalne, evropske in mednarodne zakonodaje, ki se jo je sicer že zavezala spoštovati.

ECRE močno dvomi, da bo pristop sklepanja dogovorov učinkovit. Tudi na splošno sta verodostojnost in identiteta Evrope odvisni od tega, ali bo zvesta svojim vrednotam.  Evropa mora  prevzeti svoj pravičen delež globalne odgovornosti za zaščito beguncev.

Povzeto po: ECRE

TOP