Direktorica PIC Katarina Bervar Sternad je 11. decembra, dan po svetovnem dnevu človekovih pravic, ki je minil v znamenju sprejetja 75. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic, v predsedniški palači prejela priznanje predsednice republike Nataše Pirc Musar za delo na področju človekovih pravic. Predsednica republike je tovrstno priznanje podelila prvič, predlog za njegovo podelitev Katarini Bervar Sternad pa je podalo več posameznikov in nevladnih organizacij.

“Katarina Bervar Sternad je pravnica, ki že skoraj dve desetletji pomembno prispeva h krepitvi in spoštovanju človekovih pravic v Sloveniji ter si skozi celotno poklicno pot prizadeva za premike proti družbi, v kateri so človekove pravice pripoznane in zagotavljane prav vsem,” so zapisali predlagatelji v uvodu obrazložitve. Kot so dodali, Katarina Bervar Sternad “uresničuje in dokazuje, da so uspehi na področju varstva, zagotavljanja in uveljavljanja človekovih pravic ter svoboščin rezultat povezovanja in skupnega dela nevladnih organizacij ter predanega strokovnega dela posameznikov in posameznic znotraj teh organizacij in drugih sektorjev”.

Predlagatelji so prav tako ocenili, da je “njen prispevek na področju izobraževanja o temeljnih človekovih pravicah neprecenljiv” in poudarili, da se “ne boji izpostavljenosti, četudi to neredko prinaša tudi nizkotne javne napade”. Katarina Bervar Sternad je tudi “ena od vidnejših bork na področju preprečevanja nasilja nad ženskami in v družini”: med drugim je s sodelavkami iz različnih nevladnih organizacij odločilno prispevala k temu, da je Slovenija kot ena od prvih držav ratificirala Istanbulsko konvencijo in redefinirala kaznivo dejanje posilstva v skladu s standardi te konvencije.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Katarina Bervar Sternad je začela delovati na področju brezplačne pravne pomoči, ki jo je prek svetovanj in zastopanj v okviru dela na PIC nudila osebam s posebnimi potrebami, ranljivim posameznikom in skupinam.

Skozi konkretne primere kršitev in krivic v svojem delu prepoznava sistemske pomanjkljivosti, ki jih na osnovi izkušenj, znanja in vztrajnosti komunicira s pristojnimi oblastmi ter si prizadeva k njihovi odpravi. Med drugim je sodelovala pri pripravi predloga in dopolnitev Zakona o varstvu pred diskriminacijo, brez katerega danes ne bi imeli neodvisne institucije Zagovornika načela enakosti.

PIC pod vodstvom Katarine Bervar Sternad – “ključen sogovornik”

“PIC je ob vodenju Katarine Bervar Sternad postal ena najpomembnejših organizacij na področju človekovih pravic v Sloveniji, pripoznana tudi v tujini,” so nadalje poudarili predlagatelji. Spomnili so, da je PIC pod vodstvom Katarine Bervar Sternad postal “ključen sogovornik v postopih izboljšanja azilne in migracijske zakonodaje”, organizacija pa je nedavno prav tako imela pomembno vlogo v kampanjah pred dvema ključnima referenduma – za vodo in za javno RTV.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Katarina Bervar Sternad je tudi pobudnica in članica Mreže za otrokove pravice in soustanoviteljica Pravne mreže za varstvo demokracije. Je članica medresorske komisije za človekove pravice pri ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora, sveta za enakost spolov pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, medresorske delovne skupine za preprečevanje radikalizacije, terorizma in ekstremizma, delovne skupine za spremljanje implementacije Istanbulske konvencije ter medresorske delovne skupine za pripravo Resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami.

Zaradi svojega dela na področju človekovih pravic je bila nominirana za Slovenko leta in naziv Ona365.

“Zgovorniki človekovih pravic vselej na pravi strani”

Katarina Bervar Sternad je v govoru ob prejemu priznanja med drugim poudarila, da je predsedničino priznanje pomembno priznanje vsem, ki si v nevladnem sektorju prizadevajo za večje spoštovanje človekovih pravic v družbi – delo na področju človekovih pravic po njenih besedah namreč terja tudi dobro povezanost.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Dejala je: “V času, ko se poskuša spodkopavati pomen našega dela, prispevek, ki ga nevladne organizacije v tej družbi brez dvoma imamo, je to priznanje še toliko bolj dobrodošlo. Namreč prav skozi takšna dejanja najvišjih predstavnikov države se daje jasno priznanje našemu delu in pomenu ohranjanja naporov, da človekove pravice ostajajo univerzalne, neodtujljive in da je dostojanstvo zagotovljeno vsem. Kot družba smo uspešni toliko, kot dostojno živijo tisti, ki so odrinjeni na rob in prikrajšani.”

Poudarila je, da je poslanstvo zagovornikov človekovih pravic preprosto, a da je njihovo delo naporno. “Mladim, ki prihajajo, vedno povem, da je delo na področju človekovih pravic kot maraton; včasih traja celo poklicno pot, da se doseže kakšna sprememba, včasih tudi to ni dovolj.”

Med drugim je spomnila tudi na to, da se zagovorniki človekovih pravic za javni interes pogosto borijo proti močnim lobijem z veliko več sredstvi, a da so bili – gledano zgodovinsko – zagovorniki vselej “na pravi strani”.

O podelitvi priznanja so poročali tudi prenekateri mediji, med njimi: 

(za ogled prispevka kliknite na ime medija)