FORGOT YOUR DETAILS?

Otrok je najprej otrok – Delavnica za novinarje o pravicah migrantskih otrok

by / Monday, 27 November 2017 / Published in Aktualno clovekove-pravice

Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, UNICEF Slovenija in Društvo novinarjev Slovenije organizirajo delavnico za novinarje o pravicah migrantskih otrok, ki bo potekala 4. decembra 2017 med 11. in 14. uro v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova ulica 1, Ljubljana; vhod s ploščadi Muzejske četrti Metelkova).

Otrok je vedno najprej in predvsem otrok, ne glede na pravni status v državi. Kljub temu pa je večje število migrantskih in begunskih otrok ter mladoletnih prosilcev za azil v Sloveniji v preteklih letih osvetlilo številne izzive pri zagotavljanju uresničevanja njihovih pravic na nacionalni ravni. Tudi Konvencija o otrokovih pravicah določa, da morajo države pogodbenice, vključno s Slovenijo, migrantskim otrokom zagotavljati vse pravice, ki otrokom pripadajo po Konvenciji.

Za zagotavljanje polnega uresničevanja pravic migrantskih otrok je potrebno opolnomočenje civilne družbe in četrte veje oblasti, tj. mediji, s ciljem ustvarjanja podpornega okolja za vključevanje migrantskih otrok v družbo in njihovo dobro počutje. S tem ciljem Pravno informacijski center nevladnih organizacij in UNICEF Slovenija v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije organizirata delavnico za predstavnike medijev. Novinarji, ki bodo sodelovali na delavnici, bodo okrepili znanje o mednarodni zaščiti in pravicah migrantskih otrok v Sloveniji.

Program:

10.30–11.00 Registracija, pogostitev
11.00–11.15 Uvod; kaj vemo o mednarodni zaščiti in migrantskih otrocih v Sloveniji?
11.15–12.15 Otrok je najprej otrok – varstvo pravic otrok na begu v Sloveniji (Alja Skele, Slovenska fundacija za UNICEF)
12.15–12.30 Odmor s pogostitvijo
12.30–13.30 Postopki za priznanje mednarodne zaščite – od meje do zaščite

Standardi in varovala zaščite ter oskrbe migrantskih otrok v Sloveniji in pereči problemi (Katarina Bervar Sternad, direktorica PIC)

13.30–14.00 Odgovorno poročanje o otrokovih pravicah – vloga medijev pri ustvarjanju podpornega okolja (razprava)

Prosimo, da udeležbo potrdite preko e-pošte adriana.aralica@pic.si do 1. decembra 2017.

Vljudno vabljeni!

Vabilo in program

TOP