PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja od lani izvaja projekt RefJustice, katerega rdeča nit je zagotavljanje možnosti prosilcev za azil in beguncev, da lahko varno pričajo o mednarodnih kaznivih dejanjih. V luči tega na PIC pozdravljamo podpis ljubljansko-haaške konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev, ki jo je v imenu Slovenije 14. februarja v Haagu podpisala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Projekt RefJustice, ki ga izvajamo s finančno podporo Ameriške ambasade v Sloveniji, se primarno osredotoča na zagotavljanje informacij o kontaktnih točkah, kjer lahko prosilci za azil in begunci varno pričajo o mednarodnih kaznivih dejanjih, pri čemer je ključno, da jim je nudena ustrezna psihosocialna pomoč in da niso ponovno viktimizirani. Poleg tega je cilj projekta krepitev zmogljivosti svetovalcev za begunce v Sloveniji in drugih, ki se pri svojem delu srečujejo s prosilci za azil in begunci oziroma dokumentiranju dokazov (pričevanj) o mednarodnih kaznivih dejanjih.

V prvi fazi projekta je cilj vzpostaviti infrastrukturo za beleženje dokaznih pričevanj o mednarodnih zločinih (genocid, hudodelstva zoper človečnost, vojna hudodelstva, agresija), v drugi fazi projekta pa organizirati usposabljanja za svetovalce in druge – in sicer o pomenu in načinu sistematičnega beleženja pričevanj na nacionalni ravni.

Podobno kot je pričevanje o najhujših zločinih pomembno za pregon storilcev in iskanje pravice za žrtve, bo z ljubljansko-haaško konvencijo, tako ministrica Fajon, okrepljena pravica za žrtve najhujših mednarodnih kaznivih dejanj in boj proti nekaznovanosti storilcev.

Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Foto: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Konvencija, ki jo je v sredo v Haagu podpisalo 34 držav, na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve opisujejo kot “prelomno” in dodajajo, da “zapolnjuje vrzel v mednarodnem pravu in pravosodju, saj pojasnjuje in utrjuje dolžnosti in obveznosti držav, da si medsebojno pomagajo v primerih, ki vključujejo mednarodna kazniva dejanja”.

“S tožilcem sva se strinjala, da je treba pospešiti postopke odkrivanja in pregona najhujših mednarodnih kaznivih dejanj. Tudi dejanj v Gazi, kjer smo priča humanitarni katastrofi,” je v sredo v Haagu po pogovoru s predsednikom in tožilcem Mednarodnega kazenskega sodišča – sodnikom Piotrom Hofmańskim in tožilcem Karimom Khanom – povedala ministrica Fajon, so še sporočili z ministrstva.

Avtor naslovne fotografije: David Peinado/Pexels