Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v okviru priprave Zakona o podnebnih spremembah v juniju in juliju 2023 organiziralo tri javne posvete.  Javne posvete smo za Ministrstvo izvedli PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja v sodelovanju z IPoP – Inštitut za politike prostora in Focus – društvo za sonaraven razvoj.

K aktivnemu sodelovanju pri pripravi okvirnih vsebin zakona so bili povabljeni področni strokovnjaki, deležniki ter splošna zainteresirana javnost.

Posveti so bili izvedeni v Ljubljani, Kopru in Mariboru, posvet v Kopru pa je bil organiziran tudi preko Zoom-a z namenom, da so se ga lahko udeležili tudi tisti, ki fizično niso mogli prisostvovati nobenemu izmed dogodkov v živo.

Hvala vsem, ki ste se dogodkov udeležili in podali svoje predloge, pripombe in ideje. Prispevke smo združili in dokument posredovali Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo v nadaljnjo obravnavo.

Sedaj, ko je naša moderatorska vloga zaključena, se bomo ponovno posvetili doseganju čim boljše podnebne politike v Sloveniji, ki je v zadnjih letih zamudila številne priložnosti. Upamo, da bo MOPE ustrezno upoštevalo stališča javnosti in upamo na konstruktivno nadaljnje sodelovanje.

Do prispevkov udeleženk in udeležencev lahko pristopate na spodnjih povezavah: