V primeru sovražnih komentarjev je državno tožilstvo brez obrazložitve zavrglo kazensko ovadbo zoper izdajatelja Nova24 in odgovornega urednika. 

Julija letos je Pravna mreža za varstvo demokracije podala naznanilo suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen KZ-1) v komentarjih pod prispevkom “Izbrisanim tudi spomenik sredi multikulturne Ljubljane” na spletnem portalu Nova24. Kaznivo dejanje sta po našem mnenju poleg anonimnih piscev komentarjev zagrešila tudi izdajatelj portala Nova hiša d. o. o. in odgovorni urednik Marko Puš.

Državno tožilstvo nas je nedavno obvestilo, da je kazensko ovadbo zoper njiju zavrglo, zoper neznane storilce pa postopek teče naprej. Ker nas ni prepoznalo v vlogi oškodovanca kaznivega dejanja, nas ni dolžno obvestiti o razlogih za zavrženje. Po prvem odstavku 161. člena ZKP je namreč med drugim zapisano, da”o tem, da je zavrgel ovadbo, in o razlogih za to obvesti državni tožilec v osmih dneh oškodovanca (60. člen), če je ovadbo podal državni organ, pa tudi njega.”

V prihodnjih tednih in mesecih bomo spremljali potek postopka zoper neznane storilce, hkrati pa bomo z dodatnimi pravnimi sredstvi zahtevali odgovornost izdajatelja portala in odgovornega urednika, ki z opustitvami dolžne skrbnosti omogočata javno spodbujanje sovraštva.

Projekt je sofinanciran iz Programa ACF v Sloveniji, ki je podprt s strani finančnega mehanizma EGP.

Naslovna fotografija: Unsplash