17. junija 2024 vas skupaj s partnerskimi organizacijami vabimo na mednarodno konferenco “Dostop do pravosodja”, ki se bo osredotočala na zagotavljanje enakih možnosti za sodelovanje in pravic oseb z oviranostjo v kazenskih postopkih, predvsem oseb z intelektualno ali psihosocialno oviranostjo. Njihova pravica do poštenega sojenja je namreč nenehno kršena – umanjkajo, denimo, prilagoditve, ki bi jim omogočile, da uveljavljajo svoje pravice tudi v praksi, prav tako so te osebe med drugim pogosto diskriminatorno izločene iz procesov na podlagi individualnih ocen, ki pravijo, da v postopku niso zmožne sodelovati.

Konferenca, na kateri bodo sodelovale osebe z oviranostjo, akademiki, pravniki, sodniki, tožilci in drugi deležniki iz različnih držav Evropske unije in onkraj, bo potekala hibridno 17. junija 2024 (na lokaciji v Madridu in po spletu) med 9.45 in 14.00. Zagotovljeni bodo tudi prevodi v mednarodni znakovni jezik ter iz španščine v angleščino in obratno.

Program konference je zelo pester. Govorci in govorke bodo predstavljali izkušnje oseb z oviranostjo, ki so se znašle v kazenskem postopku, govorili pa bodo tudi o potrebah, ki jih imajo te osebe v kazenskih postopkih, in o načinih, kako doseči enak dostop do pravosodja za vse. Manjkala ne bo niti razprava o praksah, ki so se že izkazale kot dobre in bi nam lahko pomagale pri uresničevanju cilja – zagotoviti dostopno pravosodje za vse.

Celoten program konference (v španskem in angleškem jeziku) je dostopen TUKAJ.

Registracija je obvezna, obrazec pa je dostopen TUKAJ.

Nosilka dogodka je organizacija Plena Inclusión España v sodelovanju z Validity Foundation.

Mednarodna konferenca o dostopu do pravosodja poteka v sklopu projekta ENABLE, katerega partner je tudi PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. V sklopu projekta pripravljamo tudi priročnik o zagotavljanju dostopnosti in enakih možnosti za vse osebe v sodnih in drugih postopkih, vključno z osebami z oviranostjo. Če bi želeli sodelovati pri pripravi priročnika, nam to sporočite na pic@pic.si (s pripisom “Priročnik”). Veseli bomo sodelovanja z vami.