Pravnica Urša Regvar, ki na PIC vodi področje azila in migracij, je v sklopu projketa COMP4SEE – Dopolnilne poti v Jugovzhodni Evropi spregovorila o dopolnilnih poteh, združevanju družine in shemah sponzorstva.

Dopolnilne poti

“So poti, ki omogočajo varen, urejen in zakonit prihod beguncev v Slovenijo. To so poti, ki osebam omogočijo, da pridejo iz države, v kateri se nahajajo, v Slovenijo, ne da bi morali izbrati nevarno pot, kot je balkanska,” pojasnjuje Urša Regvar.

Več:

Združitev družine

Urša Regvar: “Go govorimo o postopku združevanja družine, govorimo o pravici do družinskega in zasebnega življenja. To je temeljna človekova pravica, ki je med drugim zapisana tudi v Ustavi RS. Za begunce, ki v Slovenijo pridejo iregularno, je zelo pomembno, da lahko na določeni točki pripeljejo tudi svoje družinske člane.”

Pri tem pa je treba vedeti, da lahko oseba za združitev z družino zaprosi šele, ko v Sloveniji pridobi mednarodno zaščito (ko pridobi status begunca ali status subsidiarne zaščite).

Več:

Doslej smo v COMP4SEE program združitve družine vključili 21 družin oziroma 85 oseb, združenih pa je bilo 10 družin. Več si lahko preberete TUKAJ.

Zasebno sponzorstvo/sponzorstvo skupnosti

Zasebno sponzorstvo je, tako Urša Regvar, oblika dopolnilne poti. “Kdorkoli lahko sklene obliko zasebnega sponzorstva, v katerem se odloči, da bo podprl osebe, ki bežijo. Lahko jim pomaga tako, da jim zagotovi nastanitev ali kakršnokoli drugo pomoč, ki jo te osebe potrebujejo.”

Poznamo različne vrste shem sponzorstva – več o njih pa:

 

Dopolnilne poti v Jugovzhodni Evropi (COMP4SEE) je dvoletni projekt, katerega cilj je razviti dopolnilne sheme prihoda oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito v treh državah članicah EU – Hrvaški, Bolgariji in Sloveniji.

Več o dopolnilnih poteh in projektnih dosežkih si preberite TUKAJ.