V torek, 24. oktobra, je bil pred ljubljanskim Centrom Rog odprt Park izbrisanih, v njem pa razgrnjeno spominsko obeležje v obliki črke Ć. Obeležje je nastalo po ideji Vuka Ćosića, Aleksandra Vujovića in Irene Woelle ter na pobudo Civilne iniciative izbrisanih aktivistov in Amnesty International Slovenije.

Na otvoritvi je direktorica Amnesty International opozorila, da nekaterim izbrisanim že več kot 30 let kasneje ni bili povrnjen nezakonito odvzeti status.

Na Pravni mreži za varstvo demokracije smo opazili, da narašča število sovražnih sporočil, ki so povezana s spomenikom, njegovimi avtorji ter izbrisanimi. Sovražna in lažna sporočila smo tudi pravno naslovili.

Foto: Amnesty International Slovenija

Foto: Amnesty International Slovenija

Tako smo v sodelovanju z odvetniško pisarno Zakonjšek podprli avtorja spomenika Vuka Ćosića, ki je zaradi navedb v članku na spletni strani prava.si vložil zasebne kazenske tožbe zoper Luko Perša, predsedniku Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Irfanu Bešireviću pa smo pomagali pri pripravi kazenske ovadbe zoper izdajateljico portala Nova24TV, podjetje Nova hiša d.o.o. zaradi sovražnih komentarjev pod člankom z naslovom “Izbrisanim tudi spomenik sredi multikulturne Ljubljane”.

Projekt je sofinanciran iz Programa ACF v Sloveniji, ki je podprt s strani finančnega mehanizma EGP.

Naslovna fotografija: Unsplash